Leskovački roštilj je specijalitet iz Leskovca, grada u južnoj Srbiji, poznat po svojoj gastronomskoj tradiciji. Ovaj roštilj se ističe kvalitetom mesa, specifičnim začinima i načinom pripreme. Nastavite čitati i saznajte više o ovome specijalitetu te gdje možete pojesti leskovački roštilj u Zagrebu.
Priprema
Za izradu leskovačkog roštilja koristiti se najčešće crveno meso, iako možete pripremiti i piletinu na leskovački način. Ipak, uglavnom se koriste svinjetina i junetina, a sama kvaliteta mesa se pažljivo bira i priprema. Sa ovim mesom se najčešće rade pljeskavice, ćevapi, šiš-ćevapi, punjene vješalice, te mesni uštipci. Dakle, ovisno o tome koje se pečenje radi, meso je potrebno samljeti te pretvoriti u odgovarajuće dimenzije. Ako radite vješalicu, potrebno je pažljivo napuniti meso te ga finalno začiniti.
Meso se začinjava specijalnim začinima koji mu daju karakterističan okus i aromu. Među najčešće korištenim začinima to su bijeli luk, paprika, sol, papar te ljuta paprika. Važno je za napomenuti da se roštilj prethodno zagrijava sa drvenim ugljenom ili drvima, što također utječe na specifičan okus leskovačkog roštilja.
Ovim načinom pripreme roštilja, Leskovac je postao sinonim tradicije i kvalitete, a danas je i domaćin čuvenog festivala “Roštiljijada”, gdje se svake godine okupljaju najbolji majstori roštilja iz zemlje i svijeta.
Gdje pronaći leskovački roštilj u Zagrebu
FoodApp u sklopu svoje ponude restorana nudi i restorane koji pripremaju leskovački roštilj. Predstavljamo Vam restorane Bistro Bačvica Grill te Restoran Tagliata.
Bistro Bačvica Grill
Izrazito kvalitetan, a ujedno i jeftin leskovački roštilj možete probati u Bistro-u Bačvica Grill, koji nudi autentične specijalitete pripremljene na tradicionalan način. Njihova ponuda obuhvaća raznovrsna mesna jela sa roštilja te plate koje su savršene za dijeljenje s prijateljima i obitelji. Bistro nudi dostavu leskovačkih roštilja te ostalih jela u ponudi, a možete i rezervirati stol te provesti ugodno vrijeme sa Vašim najmilijima unutar objekta.
Iz ponude preporučujemo sljedeća jela.
Gurmanska plata Bačvica za dvije osobe
Sadrži: 1 punjena vješalica, 1 pljeskavica sa sirom, 4 ćevapa, 2 mesna uštipka, 1 pileći otkošteni batak-zabatak, pekarski krumpir, šampinjoni, umak kajmak, luk
Cijena: 35,00 EUR
Gurmanska plata Bačvica za dvije osobe je prava gozba za ljubitelje mesa. Puninu okusa donosi punjena vješalica koja je sočna i bogata, dok pljeskavica sa sirom nudi kremastu teksturu i bogatstvo ukusa. Ćevapi su klasični, ali savršeno začinjeni i pečeni, dok mesni uštipci dodaju dodatnu dimenziju jelu svojim hrskavim vanjskim slojem i mekanom unutrašnjošću. Pileći otkošteni batak-zabatak je sočan i dobro začinjen, a pekarski krumpir i šampinjoni savršeno nadopunjuju mesni dio. Umak kajmak dodaje kremastu notu, a luk sveži završni dodir.
Pileća plata Bačvica za dvije osobe
Sadrži: 1 zagrebački odrezak, 1 punjeni pileći otkošteni batak-zabatak, 1 pileću pljeskavicu, 400g batačića BBQ, prženi krumpir, šampinjone
Cijena: 37,00 EUR
Leskovačka ljuta pljeskavica je prava poslastica za ljubitelje začinjene hrane. Napravljena od kvalitetnog junećeg mesa, pljeskavica je bogata i sočna, sa savršeno uravnoteženim začinima. Tucana ljuta paprika dodaje pravu količinu topline koja ne preplavljuje, već nadopunjuje okus mesa. Lepinja je mekana i svježa, a luk dodaje hrskavu teksturu i pikantan ukus.
Plata Bačvica za četiri osobe / Platter for four
Sadrži: 2 pljeskavice sa sirom, 2 punjene vješalice, 6 ćevapa, 4 mesna uštipka, 2 piletine na žaru, pekarski krumpir, lađice, šampinjone, kajmak, luk
Cijena: 68,00 EUR
Pohana punjena vješalica je izvanredno jelo koje spaja različite okuse i teksture. Svinjska šnicla je sočna i dobro začinjena, a punjenje od sira i pancete dodaje bogatstvo i slanost. Krastavac i paprika pružaju svježinu i kontrast mesnom dijelu. Ovo jelo je savršeno pečeno, s hrskavim vanjskim slojem i mekanim, topljenim sirom unutra.
Plata Bačvica za šest osoba
Sadrži: 2 punjene vješalice, 2 pljeskavice sa sirom, 4 mesna uštipka, 2 pileća bataka zabataka, 2 svinjska odreska, 8 ćevapa, 2 pileća fileta pohana, prženi krumpir lađice, pekarski krumpir, kajmak, ajvar, luk, slatko-ljute papričice
Cijena: 95,00 EUR
Leskovački mesni uštipak je savršen primjer bogatog i začinjenog mesnog jela. Mljeveno juneće meso je sočno i dobro začinjeno, dok panceta i sir gauda dodaju dimenziju okusa i teksture. Ljuta tucana paprika donosi potrebnu toplinu koja uravnotežuje sve sastojke. Lepinja je svježa i meka, savršeno nadopunjujući meso, a luk dodaje svježinu i hrskavost.

Restoran Tagliata