Jelo našeg djetinjstva

Ma baš svi imamo neku hranu iz djetinjstva o kojoj i danas maštamo, osjećamo taj poseban okus u ustima. Obično je to jelo radila baka ili susjeda i cijela je kuća mirisala, a i na dvorištu se već moglo prepoznati što se to fino kuha za ručak.

Ovo je tipično ljetno jelo, nešto kao što je sarma baš zimsko. Ljeto je vrijeme paprika s obzirom na to da im je to i prirodno doba sazrijevanja ako ćemo uzimati ove naše domaće. Jer naravno da je domaće uvijek ukusnije i zdravije. A i tu su još i svježe domaće rajčice od kojih je umak za njih kao stvoren.

Otkud su nam stigle punjene paprike?

Samo porijeklo ovog jela je iz Turske, zemlje koja je poznata po raznolikosti sastojaka i aroma, spoju Mediterana, Bliskog istoka i centralne Azije. Raznim povijesnim strujanjima širile su se i miješale i kuhinje pa je tako osim punjenih paprika do nas stigao i burek, kebab, baklava i dolme. Ali moramo priznati, sasvim su se lijepo udomaćile.

Kako se samo paprika našla kao ‘kuća’ ove prefine smjese točno ne znamo, ali da odlično paše, to je sigurno. I rijetki su oni koji neće pojesti papriku u ovoj kombinaciji čak i ako je inače ne vole. Paprika babura je najčešći izbor zbog svog oblika, ali to ne znači da i ostale vrste paprika ne mogu poslužiti kao domaćin ovom prefinom jelu.

Kako se pripremaju punjene paprike?

Sama priprema je ipak malo dulja. Paprike se očiste od sjemenki, i napune smjesom koju smo netom prije napravili od mješavine mljevenog mesa, jaja, luka, češnjaka, svježeg peršina, soli, papra i riže. Bitno je napomenuti kako rižu nije potrebno ranije skuhati, ali je važno voditi računa o tome da će ona u paprikama nabubriti i upravo se zato paprike ne pune do kraja jer mogu puknuti ili će smjesa izaći van.

Riža će dati tu neku prozračnost i preporuča se prije stavljanja u smjesu malo je prodinstati zajedno s lukom i češnjakom. I to na srednje jakoj vatri kako bi pokupila onaj fini miris i okus dinstanog luka bez kojeg ne prolazi ovo jelo.  Dok će jaje sve to lijepo povezati i učiniti smjesu konzistentnom. Kada smo napunili paprike složimo ih u veći lonac u kojem smo prije toga pripremili umak od rajčice, a neki vole ubaciti i malo pancete. Ako volite slobodno, ali nama je sasvim ukusno i puno okusa i bez dodataka slanine ili pancete.

Umak mora lagano prekrivati paprike tako da ne treba s njim pretjerivati, dodate malo vode do željene gustoće umaka i to je to. Nakon što zakuha kuhati na laganoj vatri još dva sata, ili sat i pol na malo jačoj.  Dobro je dodati i manji korijen celera ili same grančice. Punjene paprike i pire krumpir su kao zaljubljeni par! Poslužite ih vruće uz pire krumpir i postat ćete najbolji prijatelj svima! Ovakva punjena paprika može se i zamrznuti ali samo ako znate da je meso svježe i domaće i da već nije bilo zamrzavano. Omjer junetine i svinjetine je 70:30 u korist junetine i nekako se pokazao idealnim.

Samo meso obično se priprema od mljevene svinjetine i junetine, i to od onih masnijih dijelova koji će ovom jelu dati posebnu sočnost. Bosiljak uz peršin idealan je začin za upotpuniti priču punjenih paprika.

I onda ti mama i dan danas kad ti već kuhaš godinama i imaš svoju obitelj, pošalje punjene paprike koje imaš za dva, ako ne i tri dana. Nema slađe od toga! Djetinjstvo kao da je jučer bilo. Mame su zakon!

Tagged punjene paprike, djetinjstvo, ljetno jelo, umak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.